Als je graag fotografeert en wilt overstappen van een compact camera naar een andere soort camera dan kan je kiezen tussen een spiegelreflexcamera of een systeemcamera. Spiegelreflexcamera’s zijn camera’s waarbij de zoeker exact het beeld vastlegt wat op de beeldsensor wordt geplaatst. Dit gebeurt door middel van de spiegel in de camera. Je kan met dit soort camera onder iedere omstandigheid mooie plaatjes schieten. Spiegelreflexcamera’s werken met verwisselbare lenzen en daardoor kan je alle kanten op met foto’s en video’s die je wilt maken met dit soort camera.

De keuze voor een camera en bijpassende lenzen

Een compact camera heeft vaste lenzen en een systeemcamera beschikt niet over een spiegel. Veel mensen die graag wat professionelere foto’s willen maken kiezen voor een spiegelreflexcamera. Alleen wat voor specificaties vind je belangrijk in je nieuwe camera? Er is veel mogelijk op dit gebied en dit geldt ook voor de verschillende soorten lenzen waar je uit kan kiezen. Je kan kiezen voor een lens die bijvoorbeeld geschikt is om landschappen mee te fotograferen, voor portretten, om ver in te zoomen of bijvoorbeeld een speciale lens zoals een fish eye of macro lens. Daarnaast kan je verschillende filters op de lens schroeven voor bepaalde kleureffecten, een neutraal UV filter te bescherming of een polaroid filter tegen flares van de zon.

Waarom is een spiegelreflexcamera een goede keuze?

Als je kiest voor dit soort camera dan betekent dit dat je veel waarde hecht aan creatieve vrijheid binnen je fotografie. Met de verwisselbare lenzen kan je alle kanten op en vele verschillende plaatjes schieten. Een DSLR camera biedt een goede beeldkwaliteit en je kan vele instellingen handmatig aanpassen. Uiteraard is er ook altijd de mogelijkheden om in de automatische stand foto’s te schieten. Als je een goede body hebt dan kan je veel kanten op door het uitgebreide aanbod van lenzen. Een body wordt dan ook niet zo vaak vervangen en als je een mooie set lenzen hebt en toch een nieuwe body nodig hebt dan hoef je niet al je lenzen te vervangen. Een DSLR camera betekent dat je een stabiele camera koopt met een robuuste body en een goede grip.

De verschillende merken camera’s

Bijna alle merken bieden tegenwoordig spiegelreflexcamera’s aan. Om deze reden kan je alle kanten op en kan je kijken welk merk je het prettigste vindt werken voordat je definitief een camera aanschaft. Bij veel winkels is het mogelijk om een camera te huren voor een dag en dit is ideaal om uit te proberen of dit het juiste model is wat voldoet aan je wensen en verwachtingen.