Een groeiende “groene” invloed in de bouw dwingt de branche te zoeken naar milieuvriendelijke oplossingen als het gaat om de keuze van isolatiemateriaal. Dit is een van de eerste stappen op weg naar een duurzame bouwtoekomst. Het gaat om isolatiemateriaal dat op een milieuvriendelijke manier gemaakt is van niet vervuilende bronnen. Het energieverbruik tijdens de fabricage is ook belangrijk. Dit moet doorgaans veel lager zijn dan dat van andere standaard isolatiematerialen. Zowel het materiaal, de fabricage en de energiebesparing die goede isolatie brengt hebben een positieve impact op hun ecologische voetafdruk. Deze drie dingen moet je meenemen in je keuze voor isolatiemateriaal.

Veiligheid

Een andere term die vaak wordt gebruikt om isolatiemateriaal te beschrijven, is 'vlamverspreiding' beter bekend als ontvlambaarheid. Vlamverspreiding wordt vaak gemeten in termen van het risiconiveau dat aan het materiaal is verbonden. Isolatiemateriaal moet niet brandbaar zijn, aangezien dit verschrikkelijke gevolgen kan hebben bij het ontstaan van brand. Veelvoorkomende brandvertragende of niet brandbare materialen zijn onder meer glasvezel en minerale wol. In Nederland zijn er eisen aan bouwmaterialen en bouwnormen. Deze moeten door de branche worden nageleefd, maar ook door jou als je zelf aan je huis of pand gaat werken.

Waar isoleren?

De bouwsector heeft meerdere hoofdopties voor het isoleren van gebouwen. Ze moeten binnenisolatie en buitenisolatie installeren. Elk van deze heeft zijn eigen voor- en nadelen. Beide moeten ook op een voorgeschreven manier aangebracht worden. Als de kamer niet goed geïsoleerd is, kan dit leiden tot vochtproblemen. De isolatie moet voldoen aan de ventilatie-eisen. Hoewel je iets goed wil isoleren is de luchtdoorstroom belangrijk om vochtproblemen of schimmel te voorkomen. Isolatie dat specifiek is ontworpen om te voldoen aan de vereisten voor vochtbestendigheid en temperatuurregeling is noodzakelijk. Dit zorgt ervoor dat de isolatie effectiever is en betere resultaten geeft. Je kunt in de meeste gevallen glasvezel, minerale wol en andere materialen gebruiken, afhankelijk van jouw behoeften. Bespreek de voor- en nadelen met je aannemer, die je zal helpen bij het kiezen van de juiste oplossing voor jouw huis of pand.

Bestaand pand isoleren

Het installatieproces van isolatie gebeurt in twee verschillende processen. De eerste is de installatie tijdens de bouw. Hierbij kan in het frame van muren of plafond glaswol, minerale wol of isolatieplaten aangebracht worden. Vervolgens wordt de binnenmuur van bijvoorbeeld gipsplaat aan het frame bevestigt. De tweede soort isolatie is meer voor bestaande gebouwen. Hierbij wordt de spouw gevuld met isolatiemateriaal waarbij er schuim in de spouw wordt gespoten. Dit kan zonder te breken en er zijn slechts enkele kleine gaten in de muur nodig. Dit is vaak wel een chemischere oplossing dan minerale wol, neem duurzaamheid dus mee in jouw keuze.