Al jaren geleden hebben mensen met dyslexie ervaren dat mindmapping een eenvoudige en zeer effectieve manier is om hun dagelijks leven gemakkelijker te maken. In dit artikel kijken we naar de redenen hiervoor en hoe je mindmapping kunt gebruiken als hulp bij dyslexie – hoe je naar informatie kijkt en deze organiseert.

Wat is dyslexie?

DyslexieDyslexie is een verzamelnaam voor een aantal aandoeningen die gepaard gaan met problemen met vooral geschreven taal, een combinatie van sterktes en zwaktes bij het lezen, spellen, schrijven en soms rekenen. Dyslectische leerlingen kunnen ook problemen ondervinden met:

 • Korte-termijn geheugen
 • Concentratie
 • Lineaire informatie
 • Snelle verwerking van informatie

Wat zijn Mind Maps?

MMMind Maps zijn visuele kaarten van met elkaar verbonden gedachten, die op een radiale manier uitgaan van een centraal idee. Voor een snelle geheugenwerking en betere associatie maakt een mindmap gebruik van trefwoorden en wordt het gebruik van kleur en beeld gestimuleert. Mindmaps helpen dyslectische mensen informatie op een betere manier te organiseren en verwerken. Over de hele wereld maken mensen gebruik van mindmaps voor:

 • Planning – van projecten tot presentaties
 • Organiseren – van boodschappenlijst tot dagplanning
 • Notities maken – bij trainingen of gewoon het vastleggen van je volgende geweldige idee
 • Studeren – bestuderen van gemaakte mindmaps is een prima manier om je voor te bereiden op een examen

Voordelen van Mind Maps voor dyslectisch leren

Read-MMMind Mapping spreekt veel zintuigen aan
Mindmapping helpt bij dyslexie omdat het gebruik maakt van beelden, kleuren, vormen, grootte en symbolen om informatie op een gemakkelijk te begrijpen manier in kaart te brengen. In onderstaande afbeelding tonen we een vergelijking tussen platte tekst en een Mind Map, en het is duidelijk dat een leerling een Mind Map veel gemakkelijker kan lezen en begrijpen.

Mind Mapping verbetert de concentratie
Veel dyslectische mensen worden afgeleid wanneer ze proberen ideeën op papier te krijgen. Echter, wanneer je een mindmap maakt zie je tijdens het werken aan een nieuw idee voortdurend wat je al hebt gedaan. Dit vermindert de kans je gedachten kwijt te raken.

Mind Mapping zet informatie om in hapklare brokken
Bij dyslexie kan het gebruik van mindmaps ook helpen grotere stukken informatie op te delen in gemakkelijk te lezen hapklare brokken. In plaats van een lelijke, moeilijke en dicht op elkaar gepakte tekst zorgt mindmapping bij dyslectische leerlingen voor het opdelen van complexe problemen in eenvoudige, visuele objecten die iedereen kan gebruiken.

Mind Mapping geeft ideeën structuur
Een ander groot voordeel van het gebruik van mindmaps bij dyslexie is de structuur die ze aan uw gedachten geven. Bij de planning van bijvoorbeeld een opstel of verslag, kunnen de ideeën in de mindmap worden overgebracht naar een lineaire vorm (met een druk op de knop in de meeste mindmapsoftware) die daarmee op een simpele manier de structuur, paragrafen en beelden creëert voor uw tekst.

Hoe helpt Mind Map software bij dyslexie?

Leren met mindmaps is nog toegankelijker geworden voor dyslectische mensen en visueel ingestelde leerlingen met iMindMap, Mindmapping software van Tony Buzan, de uitvinder van de mindmaps. iMindMap blijft trouw aan de principes van mindmapping:

 • Trefwoorden
 • Beelden
 • Gebogen takken
 • Kleuren

Eenvoudig in gebruik en met een scala aan functies en tools voor visueel en samenwerkend leren, bevat iMindMap focuselementen voor concentratie en een scala aan creatieve hulpmiddelen. Dyslectische leerlingen en visuele ingestelde gebruikers zijn vooral dol op:

 • Focus In and Out – die je toestaat om je op een bepaald moment op een deel van je mindmap te concentreren zonder visueel afgeleid te worden door de rest van je map
 • Submindmaps – om je map uit te breiden en ideeën te linken
 • Audio Notes – om gesproken tekst op te nemen en te koppelen aan de mindmaptakken
 • Verander de achtergrondkleur van je map om het lezen het zo makkelijk mogelijk te maken
 • Tekst opties – met een groot aantal lettertypes, -grootte en -kleur kun je kiezen wat past bij je leerbehoefte

Gebruik van mindmaps op school of thuis, Mind Map software helpt bij dyslexie en het stimuleert leren voor zowel volwassenen als kinderen.

Bron: Dit artikel verscheen eerder op de site van ThinkBuzan.