SchippersGoedemorgen mevrouw Schippers,

Vanmorgen las ik in de Volkskrant dat u patiënten aanraadt een geluidsopname te maken van gesprekken met hun arts. Het klopt dat ons werkbrein bij meer dan zeven informatie-elementen overbelast raakt. Door de opnameknop van onze smartphone te gebruiken zijn we inderdaad een stap verder. Maar het kan nog beter!

Beslissingskaart

In veel gesprekken met de arts gaat het om het nemen van een verantwoorde beslissing over de te volgen behandeling. Juist omdat emoties daarbij zo’n grote rol spelen lijkt het mij belangrijk met elkaar vooral ook de rationele aspecten in kaart te brengen. Decision mapping is daarvoor een eenvoudig hulpmiddel – zie hier een nadere uitleg. Door schematisch weer te geven wat de diagnose is en welke de behandelmogelijkheden en hun voor- en nadelen ontstaat een beslissingskaart die de patiënt thuis nog eens rustig kan bekijken en bespreken.

DiagnoseDialoog

Deze werkwijze leidt tot een gezamenlijk beeld en daardoor tot een gezamenlijk begrip. Als vanzelf verandert het gesprek in een echte dialoog. Het gevolg? Wellicht een betere, maar in ieder geval een gedragener beslissing!

Met vriendelijke groet,

Hans Terhurne

 

PS. Ook bij besluitvormingsprocessen in de politiek is decision mapping een aanrader!