Wat is visueel denken?

Carte MentaleVisueel denken is een manier om je gedachten te ordenen en daarmee je denken en communiceren te verbeteren. Het is een uitstekende manier om grip te krijgen op complexe en/of verwarrende informatie. Het gaat ook om het gebruik van gereedschappen, pen en papier, Post-it’s en software, om je interne denkproces zichtbaar te maken en uiteindelijk om te zetten in acties.

Waarom is visueel denken belangrijk?
We hebben te maken met meer informatie dan ooit tevoren. Dat zorgt ervoor dat we ons gaan afsluiten. Wanneer we ideeën niet kunnen ‘verbeelden’ kunnen ze niet worden uitgevoerd. Visueel denken is een vaardigheid die wezenlijk is voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën en het vinden van oplossingen.

Voor wie is visueel denken?
Visueel denken is voor iedereen. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 60% van ons meer een beelddenker is. Maar ook wanneer je je tot de lineaire denkers rekent maak je gebruik van een navigatiesysteem om je route te bepalen. En bij lastige elektrotechnische klussen maak je maar wat graag gebruik van een schema om zo kortsluiting en schade te voorkomen.
RondreisOm effectief en efficiënt samen te werken is het belangrijk dat allen hetzelfde beeld van een thema hebben. Wanneer we in de vakantie een rondreis willen maken staan we samen rond de landkaart om de route te bepalen. Zakelijk samenwerken is ook samen de route te bepalen! Interessant is iedere keer weer vast te stellen dat praten via de wand (al dan niet digitaal) leidt tot een dialoog in plaats van een discussie, en tot een breder zicht en dieper inzicht voor alle betrokkenen.

Wat zijn visuele denkgereedschappen?
Zoals de landkaart ons visuele denken ondersteunt, is dat op een ander moment de schets op de achterkant van de sigarendoos of het elektrisch schema. Het begint met eenvoudige tekeningen (doodles) en gaat verder met mind maps, concept maps en processchema’s. De ene keer werken we met vijf meter bruin papier op de wand en de andere keer, samen met collega’s ergens anders op de wereld, met een webbased Business Model Canvas. Het aantal softwaretools en hun functionaliteit neemt sterk toe.

Creativiteit en visueel denken?
Een creatief iemand is eigenlijk al een visueel denker, hij of zij maakt gebruik van visualiseren om nieuwe concepten te ontwikkelen en ideeën en mogelijkheden te onderzoeken. Andersom leidt visualiseren tot meer gebruik van de rechter hersenhelft en daarmee tot creatievere uitkomsten.