Wanneer ik met iemand over visueel denken praat is een veel voorkomende misvatting dat het gaat om meer tekenen en illustreren en minder gebruik van woorden. Maar visueel denken heeft niets te maken met je tekenvaardigheden. Je kunt ook visueel denken met alleen woorden. Je hoeft ze niet eens op te schrijven, hoewel dat enige oefening vereist. Beelddenkers hebben het daar gemakkelijker.

Maar wat is visueel denken dan wel?

Visueel denken is het ordenen van gedachten en samenhangen en daarmee het verbeteren van je denken en communiceren. Het heeft te maken met niet-lineair denken, holistisch denken en conceptdenken. Dit in tegenstelling tot geschreven tekst, die is in hoofdzaak lineair.

Visueel Denken

Dit betekent niet dat visueel denken geen ordening kent. Zoals te zien in de afbeelding zijn vaak een aantal stappen te herkennen. Bij visueel denken gebruik je de ruimte tussen de objecten om detailinformatie vast te leggen. Dat is niet hetzelfde als een nieuwe paragraaf in een lineaire tekst. De grootte van de objecten kan betekenis hebben, denk bij woorden aan het gebruik van hoofdletters en kleine letters. Uiteindelijk zie je zowel het bos als de bomen.

Gereedschap

Om onze interne denkprocessen helder te krijgen zijn er verschillende tools. Ik gebruik regelmatig mind mapping en concept mapping. Varianten daarop helpen betere beslissingen te nemen of het in kaart brengen van mogelijke scenario’s bij bijvoorbeeld een Brexi. Flowchartshelpen onze visueel denken bij het verbeteren van processen. Maar ook tabellen, digrammen, schetsen, … visualiseren relaties. Het Business Model Canvas is daarvan een goed voorbeeld.

[…] betere beslissingen of het in kaart brengen van mogelijke scenario’s bij bijvoorbeeld een Brexit. Flowcharts helpen ons visueel denken bij het verbeteren van processen. Maar ook diagrammen, tabellen en […]

Doe het zelf!

Het is belangrijk je gedachten zelf te ordenen, individueel of in teamverband. Alleen of met anderen over de informatie en mogelijke samenhangen te spreken, geeft stap voor stap een (gemeenschappelijk) beeld en begrip. In groepen leidt dit automatisch tot een dialoog in plaats van een ja of nee discussie. Dit wederom leidt weer tot betrokkenheid bij de volgende stappen in het proces.