Stel, je wilt je klanten duidelijker uitleggen hoe je product werkt. Of medewerkers beter informeren over hun nieuwe arbeidsvoorwaarden. Lineaire tekst wordt steeds minder gelezen en/of begrepen. Daarom wil je gebruik maken van infographics. De extra investering zorgt voor minder misverstanden en je organisatie bespaart daardoor veel tijd.

De populariteit van infographics is sinds 2007 toegenomen met 9000%. Ze worden toegepast in advertenties en op billboards, op TV en in handleidingen, in trainingsvideo’s en op websites, in rapportages en workshops. Je kunt je afvragen hoe effectief je communicatie nog is zonder het gebruik van infographics.

Wat zijn dan de voordelen van infographics?

Een infographic is een manier om (soms gecompliceerde) informatie te visualiseren. Wist je dat:

 • de bereidheid van ons brein om iets te lezen met 80% toeneemt wanneer visuele informatie en kleuren zijn gebruikt,
 • 65% van de mensen meer beelddenker dan lineair denker is,
 • ons brein beelden 60.000 keer sneller verwerkt,
 • we slechts 20% onthouden van wat we lezen en wel 80% van wat we zien,
 • infographics gemakkelijk te delen zijn met anderen en
 • je expertise op jouw vakgebied in één oogopslag duidelijk wordt?

Genoeg reden om je af te vragen hoe we nog vaker van infographics gebruik zouden kunnen maken in de communicatie met onze klanten, patiënten, burgers, collega’s en medewerkers.

Zijn er misschien ook nadelen?

Ja hoor, denk maar eens aan

 • de extra tijd die je kwijt bent aan het vinden of zelf maken van passende plaatjes en het bepalen van de juiste lay-out (maar die tijd verdien je weer terug!),
 • zoekmachines die niet altijd de inhoud kunnen ‘lezen’ van een infographic waardoor deze niet gevonden wordt,
 • de complexe inhoud die achter een infographic verborgen kan zitten,
 • lastig te lezen on-line infographics (omdat je afgeleid wordt door allerlei andere visuele prikkels op het scherm) en
 • het vinden van databronnen.

Kan ik die infographics zelf maken?

Natuurlijk. Het aantal speciale en meestal on-line tools neemt toe. Duizenden templates zijn op die manier beschikbaar (het is daarom wel eens even zoeken naar de passende lay-out voor jouw thema …). Een ander gereedschap heb je vermoedelijk direct bij de hand: met PowerPoint ben je in staat hele mooie infographics te maken. Alleen nog even uitvinden welke specifieke regels er gelden op het gebied van vormgeving, kleurgebruik en lettertypes en waar de specifieke functies zitten in PowerPoint.

En wil je een bewegende infographic? Kijk dan eens naar het filmpje hieronder, de kern daarvan heb ik ook gemaakt met PowerPoint!

Workshop ‘Informatie visualiseren met infographics. Hoe? Zo!’

Wil je zelf infographics leren maken met behulp van PowerPoint en één van de on-line tools, bezoek dan de ééndaagse workshop ‘Informatie visualiseren met infographics. Hoe? Zo!’ Meer informatie vind je hier. Natuurlijk kan de workshop ook in-company worden gegeven!

Direct aanmelden kan met onderstaande knop: