Sommige mensen dromen al van jongs af aan over het besturen van een vrachtwagen, anderen hebben er juist totaal niets mee. Toch zit hier een grote groep mensen tussen die het wel interessant vindt maar er eigenlijk nooit iets mee doet. Juist voor die groep is het leuk om te weten wat voor soort vrachtwagens er zijn en vooral wat voor soort vrachtwagenchauffeur zij misschien wel kunnen worden. Daarom lees je in deze blog welke soorten vrachtwagenchauffeurs er zijn. Zo weet je ook precies waar je op moet letten wanneer je bijvoorbeeld op zoek gaat naar een vrachtwagen trekker te koop.

 

Het vervoer

Als eerst beginnen we met het vervoer. Er zijn verschillende soorten goederen die vrachtwagenchauffeurs vervoeren, waarbij er een aantal soorten het meest voorkomend zijn. Waarschijnlijk denk je bij een vrachtwagen als eerst aan het vervoer van winkel- en horeca distributie omdat je deze doorgaans het meest tegenkomt op de snelweg. Toch zijn er ook veel andere soorten, zoals gevaarlijke stoffen, zand en grondstoffen, bloemen en planten en internationale transport. Als vrachtwagenchauffeur ben je je natuurlijk altijd goed bewust van het type goederen dat je vervoert.

 

Het rijbewijs

Om een vrachtwagen te mogen besturen heb je hier een rijbewijs voor nodig. Voor een vrachtwagen zonder aanhanger heb je rijbewijs C nodig. Voor een vrachtwagen met aanhanger heb je een andere nodig, namelijk CE. Het is vanzelfsprekend dat je eerst rijbewijs C moet hebben voordat je CE mag halen. Daarnaast heb je nog een code, Code95, die op je rijbewijs verplicht is voor alle beroepschauffeurs binnen de EU. Elke vijf jaar moet je deze code verlengen door nascholing.

 

Soorten chauffeurs

Allereerst ben je als vrachtwagenchauffeur verantwoordelijk voor het besturen van een trekker met oplegger of vaste combinatie van vrachtauto en aanhangwagen. Gemiddeld krijg je tussen de 13 en 14 euro per uur voor deze functie. Als LZV chauffeur bestuur je een standaard voertuig dat ook langer en zwaarder mag zijn. Hiervoor dien je een LZV certificaat te behalen en minimaal vijf jaar in bezit te zijn van rijbewijs CE. Het gemiddelde salaris is hiervoor €15,50. Ook kun je kipper chauffeur worden. Hierbij bestuur je een vrachtwagen met laadbak die gekanteld kan worden. Je kunt hiermee materialen laden en transporteren zoals asfalt, grind en zand. Meestal werken zij bij bouwbedrijven en grondstoffenleveranciers. Als bakwagen chauffeur bestuur je een wat lichter voertuig, de kleinere vrachtwagens, bijvoorbeeld een verhuiswagen. Tot slot ben je als tankwagen chauffeur verantwoordelijk voor transport van vloeistoffen en gassen. Dit vervoer is sterk gereguleerd en mag dan ook niet zomaar door iedereen worden uitgevoerd. Chauffeurs hebben hiervoor een CE rijbewijs te hebben en een ADR certificaat.